„Legyen nekem a te igéd szerint”

Ez volt az idei búcsú jelmondata. Az élet védelmének a mindenek fölöttiségéről beszélt a csíksomlyói búcsú szónoka, Marian Adam Waligóra lengyel szerzetes, a czestochowai Jasna Góra-i pálos kolostor házfőnöke. A szerzetes a több százezres tömeggel is elismételte Mária akkor mondott szavait, amikor megtudta, hogy Isten fiát hordozza.

Indul a keresztalja fel Somlyóra

Ebben az évben is – bár szerényebb létszámban – részt vett az atyhai hívek küldöttsége a csíksomlyói búcsún.

Akik odahaza maradtak, azok közül többen is közmunkát vállaltak, épp ezen a napon fejezték be a falu régi központjában, a szövetkezeti bolt melletti útelágazásnál, a Felszeg utca elején levő keresztfa felújítását, úgyhogy a búcsúról hazatérők már ennek közelében készíthettek csoportképet.

Szalai Miklós barátunk, aki nagy lelkesedéssel és empátiával éli meg atyhai mivoltát, az előző napokban részt vett a Tedd meg gyalogosan az utolsó 100 km-t  a Csíksomlyói búcsúra! nevet viselő zarándoklaton, amelyet idén először szerveztek az új sóvidéki útvonalon.

A múlt vasárnap, a zarándokok indulásakor egy szakaszon követtük őket. Szalai Miklós és a zarándoklat lelki vezetője, a program menedzsere, Molnár Sándor eljuttatta élményei foglalatát az Élő Székelyföld Munkacsoporthoz. Az információk feldolgozása zajlik, hamarosan erről a zarándoklatról is közzéteszünk egy – mind a négy napot átfogó – szöveges-képes összefoglalót.

Annyi bizonyos, hogy a Mária Út új szakasza élményt jelenthet a helyieknek is, illetőleg bekapcsolhatja a falut a zarándoklatokhoz kapcsolódó idegenforgalomba. A Mária Út atyhai szakaszát gondozni kell, időnként újrafesteni a jelzéseket, kitakarítani annak környezetét, hosszan az Etédre vezető út mentén, s a falu határában, a Parajd felé vezető szakaszon.

Egyesületünk tervezi egy körpanoráma-készítését a kilátónál, amelyen 360ᵒ-ban bejelöljük majd a látvány képelemeit, a földrajzi helyek és a települések nevét.

ÍRÁSUNK A TOVÁBBIAKBAN FRISSÜL!

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük