Őseink népviseletben – fotókiállítás

Összesen 55 képet dolgozott fel Balázs Ödön fotográfus, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont munkatársa. Ezeket a felvételeket sóvidéki településeken gyűjtöttük. Az volt a cél, hogy minél régebbi és lehetőleg népviseletben levő embereket ábrázoljanak, törekedtünk arra is, hogy az előttünk járókat saját környezetükben, abban az élettérben ábrázolják, ahol hétköznapjaikat és ünnepeiket töltötték.

Mivel 80-100-120 évvel ezelőtt a fényképkészítés még nem volt annyira demokratikus, mint napjainkban, általában valami különleges alkalom szolgáltatta az ürügyet hozzá: katonai sorozás, házasságkötés, konfirmálás, elsőáldozás, bérmálkozás, egyházi vagy világi ünnepség stb. Többnyire beállított vagy műtermi felvételek ezek, de találtunk köztük szociofotókat is, amelyek révén bepillanthatunk a rég letűnt hétköznapokba.

Korábban is sejtettük, hogy komoly anyagot találunk. Vannak a képek közt amatőr-felvételek, feltételezhető, hogy jó pár az udvarhelyi Kováts-fényképészetnél készült, de rábukkantunk jó pár Kiss-fotóra is, amely család több generáción át fotózta a sóvidékieket, s tudtuk, hogy igen értékes, igényes munkát végeztek. A Kiss-fotók érdekessége, hogy gyakran feliratozták a képeket, megjelölve, hogy kik vannak rajta, s milyen eseményen történt a felvétel.

Többszáz darabból áll a kollekciónk, amit bővíteni fogunk a következő években. Találtunk Marx József (1914-1992) felvételeket is. A világhírű fotóművész, aki Marosvásárhelyen élt és dolgozott, hosszú pályafutása során sokfelé megfordult a nagyvilágban, de szűkebb pátriája mindvégig foglalkoztatta. A szocreál idején számos alkalommal azzal bízták meg, hogy ábrázolja a vívmányokat, amelyeket a kommunista rezsim valósított meg vidéken. Az elvárásnak eleget tett ugyan, de mindig készültek olyan felvételek, amely a kliséken kívüli szabad életet ábrázolják. Marx József sokat fotózott az Előre című napilapnak és a Sütő András csapata által szerkesztett Új Élet című magazinnak, de hírügynökségeknek, román nyelvű kiadványoknak is dolgozott. Jó lenne majd – túl a hétköznapi képeken – egy olyan tárlatot létrehozni, amely felvillantja e rendkívüli életpálya néhány sóvidéki képkockáját. Marx József hagyatékának jelentős része a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban található és jórészt feldolgozatlan, türelemmel, kellő szakértelemmel ki lehet közülük emelni a sóvidéki felvételek egy reprezentatív csoportját. Idő, hozzáállás és pénz kérdése.

Az Őseink népviseletben című kiállítás augusztus és szeptember hónapban látogatható az atyhai volt községháza emeleti helyiségeiben. A kulcs Miklós Jakabéknál található. (Közvetlenül a kultúrház mellett. A kutya nem teljesen barátságos, de a háziak az ugatásra előjönnek.)

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük