LEÉGETT A MÁTHÉ GUSZTIÉK HÁZA – A TÁVOLLEVŐK IS SEGÍTHETNEK

Február 8-án, szombaton a kora esti órákban tűzvész martalékává vált Máthé Ágostonék lakóháza. A háromtagú család épp a hátsó épületben vacsorázott, amikor hirtelen megszakadt az áramszolgáltatás. A családfő arra gondolt, hogy rövidzárlat miatt maradtak sötétben. Amikor felment a házba, hogy megnézze a biztosítéktáblát, azt látta, hogy a két lakószoba már lángokban áll, és a tűz bentről kezd az előszoba irányába, a padlásra is továbbterjedni.

A nagy ijedség mellett néhány ruhadarabot és használati tárgyat, valamint a személyes iratait ki tudta menteni. A segítségére siető családtagok és a szomszédságban lakók nem tudták a lángokat megfékezni, bár perceken belül sikerült az utcai tűzcsapokra rácsatlakozniuk a faluban található felszereléssel. Hamarosan a helyszínre érkezett a korondi és a parajdi önkéntes tűzoltócsoport, illetve a székelyudvarhelyi alakulat is.

A lángokat megfékezték, így a lakóház mögé épült konyha, a gazdasági épületek, az ott tárolt takarmány, valamint a haszonállatok megmenekültek. Nem esett kár a szomszédos ingatlanok épületeiben sem. Emberi sérülés nem történt.

Éjszaka és vasárnap folyamán a falu minden mozgósítható embere, mintegy 60 fő vett részt a romok eltakarításában. Mivel a család nem rendelkezett biztosítással, önerőből és külső segítséggel tudják majd a hajlékot újjáépíteni.

Máris gyűjtés indult, segítséget ajánlott fel a helyi közbirtokosság és a községi tanács is. Mihelyt meglesznek a szükséges engedélyek és az időjárás is engedi, azonnal hozzálátnak az újjáépítéshez.

Az alig kétszáz lelkes település ez alkalommal – akár a három évvel ezelőtti templomtűz alkalmával – kicsitől a nagyig megmozdult. Azonnal  feltámadt és működni kezdett az a kalákaszellem, amely a székelyföldi közösségeket mindig is jellemezte.

Ezidáig nem sikerült a tűz okát kideríteni.

További részletekkel a későbbiekben jelentkezünk.


FRISSÍTVE (1.)

A károsultaktól bankszámla-számot kértünk, hogy a távollevők is tudják önkéntes adományokkal segíteni az újjáépítést (átutaláskor a közlemény rovatban kérik ráírni, hogy ADOMÁNY/ DONAŢIE):

MÁTHÉ ÁGOSTON 

RO21BTRLRONCRT0469258701

Banca Transilvania S.A., Sucursala Odorheiu-Secuiesc, Str. Kossuth Lajos 1. SWIFT: BTRLRO22


Felvételeink a 2019-es év vízkeresztjén, a házszentelés alkalmával készültek

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

“LEÉGETT A MÁTHÉ GUSZTIÉK HÁZA – A TÁVOLLEVŐK IS SEGÍTHETNEK” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Szerettem volna egy kis segítséget utalni. Magyarországról történő utaláshoz, a fenti adatok mellett szükség van a számlatulajdonos (Máthé Ágoston) lakcímére is!

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.