Sóvidék Népviseletben I.

Szombaton, augusztus 5-én szervezi meg az Élő Székelyföld Egyesület (ÉSZE), az Élő Székelyföld Munkacsoport (ÉSZM) által létrehozott civil szervezet Atyhában a Sóvidék Népviseletben I. találkozót „A zöldág reménysége” mottóval. Ez a program a Nemzetstratégiai Intézet (NSKI) támogatásával, Szász Jenő elnök fővédnökségével valósul meg.

A meghívott települések nagyobb része örömmel válaszolt a felkérésre és jelentős létszámban képviseltetik majd magukat. Etéd község önkormányzata iskolabuszt bocsát rendelkezésre, amely a helyszínre, aztán az esemény végén, hazaszállítja a Siklódról, Küsmödről és Etédről való érdeklődőket. Makfalva község vezetése ugyancsak nagy lelkesedéssel állt a szervezők mellé, onnan is járművet adnak a találkozóra igyekvőknek, ily módon Atyhát Etéden áthaladva közelítik meg. Fölöslegessé vált a Székelykeresztúrról bérelt autóbusz indítása. Pozitív hozzáállást mutattak és jelentős, népes küldöttséggel érkeznek Sóváradról, Kibédről, Szovátáról, Parajdról, illetve Alsósófalváról. Felsősófalván, Fenyőkúton, Pálpatakán, Korondon még nem alakult ki a végleges forma, de óráról-órára változik a helyzet, bővül az érdeklődői kör. Egyedül Szencsed esetében mutatkoznak gondok, hiszen az állandó lakosság, az életvitelszerűen ott élők lélekszáma ma már mindössze 10 fő körüli.

Sovidek nepviseletben I. – Atyha 2017 plakat

A találkozóra olyan küldöttségeket várunk az érintett településekről, amelyek magukra öltik a jellegzetes, különböző korosztályok által használt népviseleti ruhadarabokat. Az egy házaspárt vagy családot modellező csoport felel meg az elképzeléseinknek. Minden csoport vezetőjének az lesz a feladata, hogy röviden bemutassa a színpadon a jellegzetes ruhadarabokat, azok alapanyagait, elkészítési módját és a használt motívumokat. Összesen mintegy 100 fellépőre számítunk, akiket közös ebéden kívánunk vendégül látni. Az érdeklődőknek étel és ital áll majd rendelkezésére, lesz kínálgatás és lehetőséget biztosítunk arra is, hogy a turistaként vagy kísérőkként érkezők is megtalálják a megfelelő portékákat és ne szenvedjenek hiányt semmiben.

A szervezés folyamatában várjuk azon csoportok jelentkezését, amelyek egy rögtönzött kulturális műsoron népdalokat, verseket vagy táncokat kívánnak bemutatni. A tervezett műsor hosszúsága maximum egy óra lehet. A továbbiakban – a kultúrház kertjében – spontán mulatság, közös nótázás alakulhat ki.

A Székelyudvarhelyről és környékéről érkezőket a Lázár Travel gépkocsija szállítja, amelyre 44 személy tud felszállni. Egy másik autóbusz Makfalváról indulva hozza és viszi a fellépőket és az érdeklődőket. Érdeklődni, bejelentkezni a 0743-815149-es telefonszámon, illetve a simo.marton@gmail.com villámposta-címen lehet.

A buszok indulásáról, egyéb hasznos tudnivalókról a továbbiakban tájékoztatjuk az érdeklődőket ezen a honlapon, illetve a helyi, az országos lapokban, valamint az ismert székelyföldi és erdélyi internetes portálokon olvashatnak további részleteket az érdeklődők.

A rendezvény plakátját és a meghívót Balázs Ödön fotográfus tervezte.

Simó Márton

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük