SZÉP MAGYAR TÖRTÉNET

„A zöld ág reménysége”II.  címmel jelent meg Simó Márton legújabb könyve, amely folytatása az azonos című, 2017-ben megjelent könyvnek, s amelyben a szerző a villámcsapás következtében leégett régi templom újraépítését írja le. A frissen megjelent kiadvány többek közt Atyha új templomának felavatását követi nyomon, a település jövőképébe enged bepillantást.

A tűzesetet átvészelt feltámadási szobor az oltáron kapott új helyet

A szerző szülőfaluja és szakmája iránti szeretetből és tiszteletből dokumentálta az elmúlt két év fontosabb mozzanatait, a közösség mellé állva számtalan rendezvényt visz a településre, hogy felrázza az alvó közösséget.

Amint könyvében fogalmaz, az egyre fogyatkozó, kétszáz lelkes településen a lelki építkezés csak ezután kezdődik. Míg előző könyvében bemutatja a hatalmas összefogással megvalósuló adománygyűjtés utáni építkezést, ebben azok az írások is helyet kapnak, amelyek az elmúlt két évben valamilyen módon kötődtek a településhez és az utóbbi két évben születtek, hozzájárultak az atyhai öntudat megerősödéséhez.

A kötetbe bekerült Salló Szilárd néprajzkutató írása, amelyet a Sóvidék Népviseletben találkozó kapcsán fogalmaz meg, majd Lukács Csaba riportja is, amely annak idején a Magyar Nemzetben jelent meg. Beszélgetést olvashatunk Ferenczy Ferenc nyugalmazott állatorvossal, akit továbbra is foglalkoztat a gazdálkodók sorsa, de bekerült a könyvbe a településre vezető új aszfaltút híre is. Megtudjuk, hogy 2017 decemberében – ugyan szerény körülmények között – már az új templomban tarthatják a szentmisét, s a Mária út Atyhát is érinti, amely új idegenforgalmi lehetőséget biztosítania a félreeső településnek. Vinczeffy László képzőművészt, akinek a neve már elválaszthatatlan Atyhától, a község díszpolgárává avatják, de emellett számos rendezvényről olvashatunk, amelynek Atyha adott otthont.

A könyv második felében a templomavatást mutatja be. Mivel nem csupán egyházi, hanem világi, hétköznapi és ünnepi eseményekről is szól a könyv, ezzel többletértéket képvisel. A további építkezés, megmaradás, gyarapodás, a távolba vetett reményteljes tekintet, a helybeni cselekvés kötelessége immár a mi dolgunk – summáz a szerző.

Október 20-án, vasárnap délután, a szentmisét követően sor került a templomépítést és az elmúlt három esztendő eseményeit rögzítő dokumentumfilm bemutatására is.

Nagyálmos Ildikó/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük