ATYHA MEGKÖSZÖNTE – Talpraállás és a jövő ígérete

Az egyházközség a falut sújtó természeti katasztrófák nyomán határozta el 1928-ban, hogy minden év augusztus 6-án, Urunk Színeváltozása napján tartózkodik a munkától, és kötelező, fogadalmi ünnepet tart a temető felett emelt kápolnánál. Ezt a napot a letűnt kommunista diktatúra idején is mindig igyekeztek megünnepelni.

A kápolnát három éve renoválták Böjte Csaba testvér kezdeményezésére, majd Msgr. Dr. Jakubiny érsek atya jelenlétében szentelték fel 2016-ban, ám az időjárás viszontagságai továbbra isérintették a helyieket, hiszen másfél hónap múltán, 2016. szeptember 18-án – oldalfalai és toronycsonkja kivételével – leégett a korábbi templom.

A lelkiekben való megerősödés, a templom újjáépítése körüli összefogás iránti hála késztette most arra az ottani híveket, hogy a temető fölötti sétányra, a kápolnához vezető ösvény mentén kálváriát alakítsanak ki, amelynek felszentelésére 2019. augusztus 6-án, a 11.00 órától kezdődő szabadtéri szentmise keretében kerül sor. A szertartás Te Deummal és körmenettel zárult. A Kávária stációit – tizennégy cserefakeresztet – Szalai Miklós úr és id. Hadnagy Albert támogatásával, Vinczeffy László, Munkácsy-díjas képzőművész ötlete alapján készítették.

A keresztaljával felvonuló – mintegy 150 fős tömeg – a koncelebráló lelkészek szolgálata mellett részt vett a stációk megáldásában. A kápolnánál a szomszédos egyházközségek lelkészei szolgáltak. Az ünnepi szentmise szónóka Balázs Imre ny. plébános volt, aki igen érzékletesen érintette beszédében a múlt eseményeit, s külön kitért arra a szépségre és feladatvállalásra, amelyet a trianoni döntés után Kisbaconba hazaköltöző Benedek Elek fogalmazott meg. Ft. Adorján Imre atya a mise végén még egyszer hálát adott, köszönetet mondott a Kárpát-medence különböző szegleteiből érkező építő jellegű segítségért és együttérzésért, amellyel az elpusztult templom felújítását segítették, és ugyanakkor a jövő kihívásai vállalására biztatta az egybegyűlteket.

Az Élő Székelyföld Egyesület és Munkacsoport dokumentálta az eseményt, akárcsak a templomépítés teljes folyamatát az elmúlt esztendőkben. A civil aktivisták a templomot sújtó égiháború harmadik évfordulóján – a szeptember 18-hoz legközelebb eső hétvégén – készülnek bemutatni az építkezésről szóló filmet és az A zöld ág reménysége II. című kötetet.

Simó Márton

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük