Tanácskozás a MÁRIA ÚTról

Az atyhai kocsma különtermében egyeztettek azoknak a családoknak a jelenlévő tagjai, akik vendéglátókként kívánnak csatlakozni a pünkösdi időszakban tartandó zarándoklathoz, pontosabban a kapcsolódó vendéglátáshoz. Mint ismeretes a Mária Út erdélyi szakaszán olyan útvonalakat hoznak létre idén, amelyek közül egyik érinti a falut, egy másik pedig helyből indul. A településen élőknek az a feladata, hogy egy, esetleg két éjszakára szállásoljanak és lássanak el mintegy 50 zarándokot.

Molnár Sándor, a Mária Út Erdély Egyesület képviselője ismertette a programokat és a benne rejlő lehetőségeket. Az elképzelés szerint az utolsó száz kilométert 3-4-5 nap alatt tehetnék meg a gyalogosan, kerékpárral vagy lóháton érkező zarándokok. Több változat és több útvonal kialakítása zajlik ezekben a hetekben.

A kapcsolódó tájékoztatást és a térképeket ITT találja.

Parajdról az atyhai kilátóig az ottaniak, míg innen a helyiek fogják kiépíteni és jelzésekkel ellátni az Etédig vezető, mintegy 9 km hosszúságú útvonalat.

Molnár Sándor projektmenedzser

Ugyanekkor Parajdon és Etéden is találkoztak az érdeklődőkkel a Mária Út szervezői és önkéntesei.

A Mária Út nem csak egyetlen alkalom – nyitánya lehet az ilyen irányú fejlődésnek

Atyhában gyalogos zarándokokat szeretnénk befogadni, akiket különböző komfortfokozatú szálláshelyeken – panziós, félpanziós ellátásban, családoknál, illetve tömegszálláson – látnának el. A tervek szerint 2018. május 13-án, vasárnap délután érkezne egy csoport, amely 14-én, hétfőn reggel indulna tovább Etéd irányában, illetve egy másik – amennyiben megfelelő lesz a létszám és a szomszédos, túlterhelt településekről irányítanak át jelentkezőket –  14-én este értekezne és 15-én távozna.

Vendéglátós szakemberek, önkormányzati tisztségviselők és civilek a parajdi polgármesteri hivatal tanácstermében

A lehetőségek feltérképezése és az egyeztetés zajlik. A faluközösség feladata lesz a helyi plusz-érték hozzáadása (egyházi áldás, kulturális program, lokális értékek megtekintése stb.).

Ahogyan korábban is, a szervezést és a kapcsolattartást Simó Márton látja el, az Élő Székelyföld Egyesület részéről. Telefon: (+4)0743-815149, e-mail: simo.marton@gmail.com.

Élő Székelyföld Munkacsoport  

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük