„Változó falukép a múló időben”

Atyha pillanatkép -Tiszavölgyi Zsolt felvétele
Atyhai pillanatkép -Tiszavölgyi Zsolt felvétele

Sokan észre sem vették az Atyhában élők, illetve az elszármazottak közül sem, hogy nem is olyan régen fotótábor volt a faluban. Három éve múlt áprilisban annak, hogy lezajlott az a dokumentációs fotótábor, amelyet a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont kezdeményezett Udvarhelyszék-szerte.

Az akkor készült felvételek egy része – mintegy huszonöt felvétel – kiváló minőségben, nagyítva, bekeretezve került 2016 nyarán állandó kiállítás gyanánt a helyi kultúrotthon falaira.

Ez az értékes fotótárlat az Élő Székelyföld Munkacsoport és a marosvásárhelyi Winive Vintage Kft. tulajdonosai – Vinczefi-László Éva és Levente – önzetlen támogatásával, Balázs Ödön fotográfus közreműködésével jöhetett létre.

Bartók Izabella felvétele
Bartók Izabella felvétele

A fotótáborok kezdeményezője, P. Buzogány Árpád író, költő, művelődésszervező, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont munkatársa nyitotta meg a kiállítást – akkor elhangzott beszéde ITT olvasható -, s ezt tette azzal a szándékkal is, hogy a helyiekben valamelyest felébressze a kallódó értékek iránti érdeklődést.

Nyilvánvaló, hogy a szeptemberi templomtűz felülírta az atyhaiak mindennapi életét, más dimenziók és új prioritások vannak.

A templomépítés mellett jó lesz figyelni a többi értékre is, hiszen kihívást jelent a pillanat a teljes leltár elkészítésére és a falu egészének újragondolására, konzerválására, megtartására, amely azonban nem csupán közösségi feladatként jelenik meg, hanem elsősorban a tulajdonosok dolga, akik megfelelő esztétikai igénnyel (a hagyományos faluképhez igazodva) végezhetik el saját ingatlanaik átmentését a jövő számára.

Vinczefi László felvétele
Vinczefi László felvétele

A megfelelően konzervált, helyi anyagokat és formákat őrző porták képezhetik a jövőben az idelátogatókban a motiváció alapját, de ugyanakkor kedvet adnak az elszármazottaknak (és azok idegenben szocializálódott, talán már más nyelveket beszélő, urbánus környezetben élő ivadékainak) arra, hogy megkeressék és megtalálják a gyökereiket, hogy a hely szerelmeseiként éljék meg a székelyföldi lét minden örömét és bánatát.

S. M.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük