Ne hagyjátok a templomot!

A clevelandi Szent Imre templom hívei
A clevelandi Szent Imre templom hívei (Fotó: Bocskai Rádió)

Az anyaországban szeptember 19-én értesültünk a közmédia jóvoltában arról a tragédiáról, amely az udvarhelyszéki Atyha települést érte 2016. szeptember 18.-án, amikor villámcsapás következtében leégett a katolikus templom. A Civil Összefogás Fórum (CÖF), amely Magyarország egyik legnagyobb és legismertebb nemzet- és kereszténységpárti civil szervezete, már a következő napon gyűjtést indított a templom újjáépítésére. Eddig több mint 4 millió forint érkezett a számláinkra, amelyből 3,5 milliót még októberben átutaltunk az atyhai egyházközségnek.

Tavaly novemberben Clevelandben (Ohio, USA) járva az ottani magyar közösség egy részének elmondtam a történteket, és amerikai testvéreink azonnal testületileg álltak az ügy mellé. A clevelandi magyarok akkor készpénzt is küldtek az atyhaiaknak – majdnem 1000 USD összeget, ami körülbelül 250 ezer forintnak felel meg -, majd február 11-én Mezei András atya, ottani plébános szerevezésében jótékonysági bált tartottak, amelyen mintegy 150-en vettek részt, köztük dr. Szemerkényi Réka, Magyarország amerikai nagykövete is. Ez alkalommal is összegyűlt egy jelentős összeg – értesüléseink szerint körülbelül 5 ezer dollár – amelynek átutalására hamarosan sort fognak keríteni.

Dr. Bencze Izabella
Dr. Bencze Izabella

Örömmel értesültünk az elmúlt hetekben, hónapokban arról, hogy sok helyen, idehaza és szerte a nagyvilág legkülönbözőbb zugaiban is adakoztak. Sok helyen még zajlik a gyűjtés és folyamatban vannak az átutalások. Jelentős adománnyal segített Magyarország kormánya, Hargita Megye Tanácsa, Korond község és a magyarországi testvértelepülések, és jó hír, hogy tavasszal már hozzáláthatnak az újjáépítéshez.

Tudjuk azt is, hogy Mészáros János atya Sárbogárdról különböző kegytárgyak elkészíttetését vállalta.

A magyar összefogásnak ezen csodálatos példája azt mutatja, hogy a nemzetben, kereszténységben gondolkodó magyar emberek számára –tengeren túl és a Kárpát medencében is – fontos a hit, a templom, és fontosak székely testvéreink, s így joggal remélhetjük, hogy az új templom az összmagyar szolidaritás egyik új szimbóluma lesz.

Szent Imre templom plébánosa
Ft. Mezei András, a clevelandi Szent Imre templom plébánosa

Az egész világon tapasztalható keresztényellenesség idején nincs jelképesebb és nagyszerűbb tény, minthogy Atyhában a Jóisten iránti szeretet és a hit a ravatalozóból visszaköltözhet egy olyan templomba, amely közösségi összefogásból épül meg. Olyan közösség erejéből, amely a fizikai határok ellenére is összetart, mert a hit és a magyarság ereje nem törhető meg.

Köszöntjük a magyar nemzet egyik új katedrálisát!

A CÖF a magyar összefogás sikerét ünneplő szándékkal, és a még hiányzó összeg kiegészítése érdekében, 2017. március 13., hétfőn, 19.00 órától kezdődően jótékonysági gálát szervez neves művészek fellépésével a pesti Vigadóban (Vigadó Díszterem, Budapest, V., Vigadó tér 2.). Az est programja.

Jegyek a Vigadó pénztárában kaphatók és a jegy.hu weboldalon, illetve 3500 Ft-os egységáron már megvásárolhatók ITT.

A bevételt – leszámítva a kötelező költségeket – a CÖF az atyhai plébánia javára utalja át.

A Vigadó Dísztermét – támogatásként – a Magyar Művészeti Akadémia vezetője, Fekete György elnök úr engedélye alapján bérleti díj fizetése nélkül kapta meg a CÖF. A rendezvény szervezésének jelentős támogatója a Duna Televízió.

A jótékonysági gála címéül Reményik Sándor gyönyörű versének gondolatát vettük kölcsön: Ne hagyjátok a templomot!

Ne hagyjuk, mert a magyarság jövője a templomokban és az iskolákban rejtőzik!

Dr. Bencze Izabella,
a CÖF alapító tagja,
a Közszolgálati Alapítvány kurátora

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük