A bojtosi keresztfáról

Amikor a múlt év őszén a műutat építették Atyhában, a bojtosi elágazásnál lévő keresztfa majdnem megsemmisült. Legalább fél méterrel magasabban alakították ki az úttestet. Úgy nézett ki, hogy egy fölösleges eszköz válik a fejlődés áldozatává. Szükség volt a civil beavatkozásra.

Simon István (azaz Futár Pista) atyhai illetőségű barátunk nem sajnálta a fáradságot, s elérte, hogy három liter pálinka fejében az utászok hoztak két billenccsel (baszkulánttal)  annyi kavicsot, hogy a területen el tudták végezni a szükséges szintjavítást, s így a keresztfa megmenekülhetett.

A következőkben a plébánia által felajánlott anyagból kerítést is kialakíthattak. A hevedereket Miklós Antal (Bojtosi Kicsi Anti) adományozta. A gyalulást és a leszabást Györfi Zoltánnál (Csoszi Zoli) végezték. A munkálat kivitelezésében Olar Árpád (Zernyesti Árpi) segédkezett. Ennek a civil kezdeményezésnek volt köszönhető, hogy a csíksomlyói búcsúról hazatérő keresztalja itt megállhatott és rövid hálaadás mellett fényképet készíthettek a zarándoklat résztvevőiről.

Ezekből az apró eseményekből áll össze a biztató jelen és a jövő. A soron következő tervekhez hasonló közösségi hozzájárulásokra lesz szükség. Reméljük, hogy az Élő Székelyföld Munkacsoport áldozatvállalása megfogan és újabb tettekre sarkallja a helyieket. Még több keresztfa és kerítés felújítása vár a helyiekre, hogy méltóképpen fogadhassák a nyáron a hazatérőket és az idelátogató turistákat.

A Jóisten áldása legyen velünk!

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük