A tanyasi modelltől a kistelepülési csonka gazdaságokig

Atyhában még ma is sokan ismerik és tisztelik dr. Ferenczy Ferenc nyugalmazott állatorvost, hiszen hosszú ideg szolgált a község falvaiban. Igaz ugyan, hogy azokban években a tervgazdaság volt divatban, érvényesíteni kellett a pártutasításokat, de akkor is számos emlékezetes esemény történt. A kis háztáji gazdaságokban is lehetett értéket teremteni. Ferenczy doktor úr annak idején bekapcsolódott a helyi közéletbe, ott volt jeles alkalmakkor, gyakran olyan helyzetekben is, amelyek meghaladták az állatorvos munkaköri kötelességét.

Szétszórt házak és a körülöttük elhelyezkedő birtokokon zajlik a gazdálkodás a havasi településeken – Pálpatakára, Fenyőkútra, Varságra jellemző ezt a településszerkezet

Túl a nyugdíj-korhatáron, ma is szívesen jár vissza Korond község településeire és továbbra is foglalkoztatja a szarvasmarhatartás helyzete, valamint az itteni gazdálkodók sorsa.

Pálpataka – Szabó Károly felvételei

Pár nappal ezelőtt egy frissen lezajlott kutatásról beszélgettünk, s annak a lehetőségeiről, hogy a koncepció kiterjeszthető az olyan elöregedett és nagyon lecsökkent népességű településekre is, mint amilyen Atyha.

Az interjú teljes szövege ITT olvasható.

A címkép a szerző felvétele.

Simó Márton

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük