Arról, amit értünk tettek

screenshot 208Nagy dolog olyan eseményt létrehozni, amilyent a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és annak kurátora, dr. Bencze Izabella szervezett a pesti Vigadóban. Még nagyobb cselekedetsor volt az az önzetlen szervezőmunka és adománygyűjtés, amely ezt a programot megelőzte, s az Anyaországban, illetve a tengeren túl, az Amerikai Egyesült Államokban, Cleveland városában és másutt is komoly eredményt hozott, pénzt és jóakaratot, amely hamarosan beépül majd a falakba, hogy szolgáljon minket és azokat, akik utánunk következnek. Azt a székely közösséget, amely talán szeretne megmaradni…

Az idő telik, elhalványulhat bennünk a biztatás, a jószándék, a testi-lelki megerősítés, a sugárzó erő és az anyagi támogatás hatása, amely 2017 tavaszán felénk áradt. Az emlékezet meghosszabbítását igyekszik elérni ez az írás is.

Minden jegy elkelt
Minden jegy elkelt

2017. március 13-án a pesti Vigadóba meghirdetett, „Ne hagyjátok a templomot!” című gálaesten teltház előtt lépett fel a magyarországi művésztársadalom színe-java. A teltház azt jelentette, hogy 454 jegyet vásároltak az érdeklődők, s a segítők – médiamunkások, politikusok, civilek és önkéntesek – közt 50 VIP-jegyet osztottak ki. Néhány meghívott nem tudott ugyan jelen lenni, de amennyiben tehette, barátait, kollégáit vagy beosztottait küldte el maga helyett.

A gála valós programja

Néhány művész betegség, illetve váratlan akadályoztatás miatt nem tudott fellépni.

A „Ne hagyjátok a templomot!” című jótékonysági est fővédnöke Balog Zoltán miniszter és Tarlós István Budapest főpolgármestere volt.

Dr. Bencze Izabella kezdeményező, az est háziasszonya
Dr. Bencze Izabella kezdeményező, az est háziasszonya

A lezajlott program 

I. rész Pitti Katalin operaénekes, szoprán (Gounod: Ave Maria); Takács Bence előadóművész (Reményik Sándor: Templom és iskola); Szüts Apor zongoraművész (Liszt XI. Magyar rapszódia); Kökény Tamás nagybőgő (Bloch: Prayer from Jewish life, zongorán kísért: Szüts Apor); Váradi Gyula hegedű (Gardel: Tango, zongorán kísért: Szüts Apor); Szüts Apor, Kökény Tamás, Váradi Gyula (Piazzola: Libertango); Haraszti-ikrek: Julcsi és Marcsi – népdalénekesek (Maconkai dalok); Berecz István népi táncos (Felső-Tisza vidéki pásztorbotoló és verbunk) és Gárgyán Zoltán tárogató művész; Varga Vivien énekes (Van, aki óv); Varga Miklós énekes (Határtalan dal);

A Haraszti-ikrek
A Haraszti-ikrek

II. részTörök-testvérek zenekara (Kispacsirta a magosba’, Szerelem); Hűvösvölgyi Ildikó színművész (Weöres Sándor: Az éjszaka csodái); Takács Bence előadóművész (Buda Ferenc: Himnusz haza); Haja Zsolt operaénekes, bariton (Erkel: Bánk bán – Hazám, hazám) zongorán kísért Bartal László;

Hűvösvölgyi Ildikó Kossuth-díjas színművész
Hűvösvölgyi Ildikó Kossuth-díjas színművész

III. részBordán Irén színművész (Bencze Izabella: Oroszhegyi álom); ifj. Jászai László színművész (Dsida Jenő: Templomablak); Incze József színművész (Ady Endre: Köszönöm); Kautzky Armand színművész (Reményik Sándor: Kegyelem); Dörner György színművész (Petőfi Sándor: A Nemzethez); Megyimórecz Ildikó oratórium- és dal-szakos hallgató, szoprán (Kodály Zoltán: A Csitári hegyek alatt); Erdős Attila operaszakos hallgató, bariton (Mozart: Don Giovanni Pezsgő ária); Pataki Bence basszus (Ránki György: Pomádé király új ruhája, Pomádé király áriája); Havár-Ferenczy Anna Vivien operaszakos hallgató, szoprán (Verdi: A végzet hatalma „Pace, Pace” Leonora áriája – zongorán kísért: Gyökér Gabriella és Virág Emese); Hegedűs Endre zongoraművész (Bartók: Este a  székelyeknél, Liszt: XV. rapszódia); Pitti Katalin operaénekes, szoprán (Halmos László: Benedictus, zongorán kísért: Sándor Szabolcs).

Varga Miklós énekes, előadóművész
Varga Miklós énekes, előadóművész

A hozzászólók sorrendje

Tarlós István mérnök, Budapest főpolgármestere, Csizmadia László CÖF-CÖKA elnök, Simó Márton író, szerkesztő, az Élő Székelyföld Munkacsoport kezdeményezője, Atyha falu küldötte.

A gála háziasszonya: dr. Bencze Izabella volt, aki nagy rutinnal, olykor feszesen, máskor pedig humorral közeledve a jelenlevőkhöz tett eleget önként vállalt feladatának, amelyet sikerrel és eredményesen teljesített. Ez az est egy féléves munka és jótékonysági program megkoronázása volt. Maga a gálaest pedig mintegy másfél hónapos szervezés eredménye.

Hála és köszönet
Hála és köszönet

A tervek szerint – mihelyt sikerül kézhez kapnunk az előadásról készült videó-felvételt – tartunk majd az atyhai művelődési házban egy vetítést, amelyre igyekszünk meghívni minden helyben lakó és elszármazott érdeklődőt. Az összetartozás érzésének erősítése, illetve a cselekvőkészség ébrentartása végett…

Himnuszok - a magyar és a székely
Himnuszok – a magyar és a székely

Tekintse meg az MTVA felvételét ITT, amelyet a Duna World tévécsatorna sugárzott 2017. március 18-án. (A vonatkozó riport 0:35-től 4:50-ig látható!)

A fotókat a CÖF készíttette.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük