Új időszámítás Atyhában

 

DSC02356

Nem tudjuk pontosan, hogy mit éreznek az atyhaiak, de mi azt gondoljuk, hogy új időszámítás kezdődik a faluban. Kezd összegyűlni a templom felújításához szükséges teljes összeg, és mostanra körvonalazódott az is, hogy Albert Márton vezetésével milyen koncepció mentén gondolkodnak a csíkszeredai Arhitectura Kft. munkatársai.

templom1

 

ACCamera_06

ACCamera_1

Egy letisztult formavilágú templom rajzolódik ki lelki szemeink előtt, amely emlékeztet ugyan a régire, ám annál részleteiben sokkal kifinomultabb. A majdani kivitelező feladata lesz ezt a szép tervet a megfelelő minőségben, a rendelkezésre álló minőségi anyagok felhasználásával létrehozni. A templombelső terve is hamarosan elkészül. Mihelyt az építésziroda megosztja vélünk az ide vonatkozó információkat, mi is azonnal beszámolunk ezen a helyen az olvasóknak és a faluhoz kötődő embereknek.

Adorján Imre plébános és Györfi Hajnal tanítónő az atyhai elemi iskolások csoportjával (Simó Márton felvételei.)
Adorján Imre plébános és Györfi Hajnal pedagógus az atyhai elemi iskolások csoportjával (Simó Márton felvételei)

Új időszámítás kezdődik, hiszen meggyőződhettünk arról, hogy a Kárpát-medence és a nagyvilág magyarsága egyaránt az ügy mellé állt, s ez a jóakarat a hely emberét is arra készteti, hogy többet és jobban cselekedjék egy élhetőbb, értékeire jobban figyelő Székelyföldért, s annak e kies szegletéért, azért a helyért, ahol ez a kis település található.

Legutóbb beszámoltunk a pesti Vigadóban tartott jótékonysági estről, hamarosan a program bővebb részleteivel és a rendezvény médiavisszhangjával is foglalkozunk.

A plébános kapcsolata a médiával állandó és rendszeres
A plébános kapcsolata a médiával állandó és rendszeres

A kétszáz lélek nem maradt magára, hanem a bajban együtt van a 15 millió magyar legjavával, hiszen egy test, egy lélek a nemzet; nyelve, kultúrája, hite által egy és oszthatatlan a magyarság, még akkor is, ha sokunkat a létező államformák ma már más-más országokhoz is kötnek.

A gondnok, a plébános és szülők kis csoportja
A gondnok, a plébános és szülők kis csoportja

A törődés, a mindenféle formában megnyilvánuló szeretet késztetheti az ittenieket arra, hogy felülemelkedjenek a pillanaton, a korlátokon, és a templomépítés során maguk is megújulva, egy minőségileg sokkal színvonalasabb időbe lépjenek át, hiszen akkor a kultúra és a hagyomány, a munkához való ragaszkodás átörökítése révén, elődeikhez méltó módon élhetnek itt tovább a harmadik keresztény évezred hajnalán.

DSC02380

Hogy ne útvesztő, hanem új kezdet legyen a sok megpróbáltatás után bekövetkező holnap…

Egyébként más alternatíva nem nagyon létezik. Csak jól, csak hittel és ragaszkodással lehet. Másképp nem is érdemes.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük