„Voltunk, vagyunk, leszünk” – Atyhában is

Nagy példaképére, a közelmúltban elhunyt Antal atyára, Bíró János szerzetespapra (1918-2016) is emlékezvén, idézte ezt a sok bátorságot és kitartást sugalló és biztató mondatot vasárnap Ft. Adorján Imre plébános az atyhai Mária-Magdolna búcsús szentmisén.

„Hogy miért jutott számunkra ez a sors, nem tudjuk, s azt sem, hogy vajon a Teremtőnek van-e valami különös célja velünk, de az immár biztos, hogy jövő ilyenkor, vagy legkésőbb a templomtűz második évfordulóján felszentelhetjük az újjáépített templomot.”

Ft. Márton István, a búcsú szónoka

Bizakodó volt Ft. Márton István jelenlegi gödemesterházi plébános, aki prédikációjában Mária-Magdolna hitéről és kitartásáról szólva vezette át a mába, biztatta a mai időkben, a jelenlegi helyzetben is kitartásra, a töretlen hitélet és a pillanatnyi nehézségek átvészelésére a jelenlevőket. Mintegy háromszázan hallgatták a különleges szentmisét, amikor föléjük nem templom boltozata, hanem hársfák árnya borult, az igen tisztelt zádokfáké, amelyek alatt őseik is gyülekeztek olykor, falu dolgát végigbeszélni, rendezni, s utat szabni a jövendőnek.

A búcsúnak mindig van külön üzenete, mely átvisz minket egy esztendőn, s erőt ad ahhoz, hogy töretlen hittel éljünk a hétköznapokban, hiszen a Jóisten segedelmével várható, sejthető a majdani, a következő találkozás is.

Akik tavaly jelen voltak, egy szépen felújított, klasszicista belsővel rendelkező, majdnem 220 esztendős templom boltozata alatt hallgathatták az igét. Sokan – talán – haza sem jártak azóta a szülőfaluba, csak a média jóvoltából láthatták a szomorú eseményeket, a lehangoló képeket, de értesülhettek arról is, hogy az életvitelszerűen itt élő alig kétszáz lelket nem hagyta magára a Kárpát-medence magyarsága a bajban, sőt, a nagyvilág legkülönbözőbb sarkaiból érkezett a nemzettársi segítség és a jószándék. És ami igencsak jó jel: napról-napra látható, hogy új élet sarjad a romokon, emelkednek a falak, s ettől a héttől már a szarufák is felsorakoztak a templomhajó fölé.

Van remény. Biztos, hogy voltunk. Vagyunk. És leszünk. Lesznek utánunk következők. Itt, Atyhában is. Ha lelki és szellemi értékeink által, s hittel frissülünk, újulunk napról-napra. Akkor még inkább.

Ez az írás a Hargita Népe 2017. július 24-i számában megjelent tudósítás némiképp bővített változata.

A szerző felvételei.

Simó Márton

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük