Jótékonysági est és búcsú

Több alkalommal is beszámoltunk arról, hogy a 2016-os év szeptemberében történt sajnálatos tűzesetet követően, a Kárpát-medence példásan összefogott és román, illetve magyar kormánysegítséggel, de annál több, állami intézményektől, civil szervezetektől, cégektől és magánszemélyektől származó adomány jóvoltából újjáépülhetett a falu római katolikus temploma. A falakat stabilizálták, az épületet körbeszigetelték, új tetőszerkezet, új toronysisak, új villámhárító készült és helyükre emelték az új harangokat. Időközben az orgonát is beépítették a helyére.

A külső majdhogynem megszólalásig emlékeztet a régire…

Ha a további munkálatok a megfelelő ütemben haladnak, akkor vasárnap, július 22-én, a 13.00 órakor kezdődő búcsús szentmisét már az új padokon ülve hallgathatják majd a hívek és a vendégek. A hívek visszaköltöztek a templom terébe, ha szerény körülmények közepette is, de immár a megújuló templomban tartják az idei Mária-Magdolna-napi búcsút.

… viszont sok apró részlet kidolgozottabb, esztétikailag jóval igényesebb, mint korábban, s az épület könnyebben megközelíthető a mozgásukban korlátozottak számára is

Körvonalazódnak a külső és belső formák

„Kezdett már kialakulni a templombelső is – mondotta Adorján Imre plébános –, a tervezést és a munkálatok koordinálását mindvégig a Gyulafehérvári Főegyházmegye által megbízott Márton Judit építész felügyelte a helyszínen, a kivitelezést a Korondi Árcsó Kft. végezte, de még sok kellék és bútordarab hiányzik, amelyek mind egyediek, különleges odafigyelést és művészi hozzáállást igényelnek. Ebben a pillanatban még nem tudjuk megmondani, hogy szeptember 16-án, a kétéves évforduló alkalmából, esetleg az ahhoz közeli valamelyik vasárnapon megtarthatjuk-e az újjászentelést.

Annyi biztos, jól látható és érzékelhető, hogy a hívek használatba vették az új templomot, kezdik megszokni és belakják a belső tereket. Ez nem az a templom, bár kívülről emlékeztet a régire, lehetetlen volt visszaépíteni a belsőt, de megvan az igyekezet arra vonatkozóan, hogy a kor igényeinek megfelelően alakítsuk ki, javaslatokat tegyünk, s figyelembe vegyük a helyiek és az egyháztanács észrevételeit, amelyek adott esetben korrigálják az apró hibákat, esetleg új megvilágításba helyeznek bizonyos dolgokat, alakítják a szemléletet. Egy példa: szürkére festett padokat javasoltak – ilyen a bemutatott prototípus is –, de mi natúr, a faanyag eredeti színárnyalatait megőrző, megfelelően pácolt és konzervált nyersanyagból készült padokat szeretnénk, amelyek jól illeszkednek a hasonló kialakítású mennyezet faelemeihez.”

Meglepően sok a ministráns, s a templomlátogatók száma is viszonylag magas, hiszen ezen a vasárnapon – nem számolva a plébánost, a kántort és a harangozót – 101-en voltunk jelen a szentmisén! – Nyilvánvaló, hogy a hétvégéken sokan hazatérnek a közelebbi településekről, ám ezt is azt jelzi, hogy él, igen erős a helyhez való ragaszkodás

Idén a búcsú szónoka Ft. Trucza Sándor nyugalmazott plébános lesz. Sok szeretettel várják az elszármazottakat és a vendégeket.

Újabb jótékonysági programmal segítünk

Szombaton – kapcsolódóan a búcsús vendégjáráshoz – az Élő Székelyföld Egyesület az atyhai felmenőkkel is rendelkező György László szentegyházi kultúrház-igazgató által vezetett műkedvelőket látja vendégül, akik vidám jelenetekkel, zenés-táncos műsorral örvendeztetik meg az érdeklődőket. Az est bevételét a templomjavítás folytatására, annak befejezésére fordítják.

Bár jelentős összegek érkeztek, még most is szükség van az anyagi támogatásra, hiszen számos többletkiadás jelentkezik, gyakran kell váratlan beavatkozást, utólagos javítást és módosítást eszközölni az épületen.

Felvételeink vasárnap, július 14-én készültek.

Simó Márton

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük