Vinczeffy László díszpolgári címet kapott – Megnyílt a KAKASÜLŐ GALÉRIA ötödik tárlata

Az időjárás is kegyes volt Atyhában, nem verte meg az eső azt a kétszáznál is több érdeklődőt, aki a Vinczeffy László portáján szervezett kiállítás megnyitóján kívánt részt venni szombaton, június 30-án. A Művészek Atyhai Társasága, amelynek jelenleg hét tagja van, ez alkalommal a Vonzások hívószó körül gondolkodva várta a munkákat.

A 2018-ban kiállító művészek

A kiállításra Berze Imre, Bocskay Vince, Căbuz Andrea, Gergely Zoltán, Jakobovits Márta, Kuti Botond, Kuti Dénes, Lakatos László, Péter Eszter, Sánta Csaba, Szabó Anna Mária, Szabó Réka, Vargha Mihály és a házigazda adott műveket. A mostani kiállítást és az alkotókat idén Lőrincz Ildikó művészettörténész, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont igazgatója méltatta. Tegyük hozzá, hogy nagy beleéléssel, sok szeretettel, kiváló szakértelemmel.

Lőrincz Ildikó művészettörténész

„Amikor már elfogynak a szavaim mindeme nagyszerűség láttán, marad a reménység, hogy lélekben rokonná válhatok az alkotókkal” – olvassuk a megnyitóbeszédben. Nem szavak kellenek, hanem készség, nyitottság az élmény befogadására – valljuk mi is. A kiállított képek megvásárolhatók, hiszen az a cél, hogy folytassák ezt a szép sorozatot, hogy jövőben sor kerüljön a hatodikra is.

A galéria tulajdonosa számításai szerint bőven többen voltak kétszáznál a megnyitón – a beléptetők a kiosztott meghívókat és az elfogyasztott pohár pálinkákat számolják –, s az öt év alatt regisztrált látogatók száma elérte a háromezret. – Azt szeretném, hogy a tizediken, a tizenötödiken is itt álljunk, legalább ennyien – mondta a Mun­kácsy-díjas házigazda, aki hagyományteremtő munkásságáért, Atyha falu és Korond község hírnevének öregbítéséért ez alkalommal átvehette a díszpolgári kitüntetést Ravasz Ferenc alpolgármestertől. Katona Mihály, Korond polgármestere ugyan egyéb elfoglaltsága miatt nem lehetett jelen, de üdvözletét küldte a jeles és érdemes alkotónak.

Tekintse meg Farkas Antal felvételeit a megnyitóról és az utána következő ünnepélyes együttlétről! 

Immár biztos, hogy Atyha felkerült a képzőművészet térképére. Sokan, távoli vidékekről, más országokból látogatják meg a falut, s benne a galériát.

Az idei katalógus rövid számvetés is egyben, közli mind az öt tárlat résztvevőjének nevét, megemlékszik három elhunyt barátról – Kusztos Endréről, Páll Lajosról és Siklódy Zsoltról – és magyar, román, illetve angol nyelven mutatja be az aktuális anyagot és a szerzőket is.

A Kakasülő Galéria Vonzások című kiállítása július 31-ig tekinthető meg Atyhában, a 101-es házszám alatt található Vinczeffy-portán.

A címképet és a szövegközi, külön meg nem jelölt felvételeket a cikk szerzője készítette.

Élő Székelyföld Munkacsoport/ Simó Márton

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük