Élet/Tér – kiállítás a Kakasülő Galériában

Idén az „élet” és a „tér” jegyében születtek azok az alkotások, amelyeket a meghívottak vittek el Vinczeffy László galériájába. „Atyhában a föld összeér az éggel” – írja néhai felsősófalvi nagyapja emlékét is felidézve Kuti Dénes Szovátán élő festőművész -, és azon túl nincsen már semmi”, egy korondi öregasszony mondására hivatkozva, aki ugyan soha nem járt Atyhán, Firtoson, s a Hegyen túl, „ám kis háza, kertje, s Korond vidéke” maga a kerek és teljes világ volt, amelyben jól, otthonosan érezte magát egész életében.

Idén a Homloktörő Galériával bővül a kiállítási tér
Valahogy hasonlóan gondolkodhatott Vinczeffy, és így érezhettek társai is, hogy a leégett templomú kis településen most érdemes – sőt szükséges! -, hogy az „erős és szép belső térrel bíró emberek” a magukénak, a hajlékuknak érezzék a helyet, és tegyenek is érte. A képzőművészek kivetíthetik ide (is) kötődő vízióikat, s ezáltal az élmény általánossá növekedhet, amely másutt is, minden (g)lokális térszeletben értelmezhető.
Fejet kell hajtani – mutatja a házigazda

Szerdán gyűltek össze néhányan a kiállítók közül, hogy elhelyezzék a munkákat a galériában. Úgyhogy minden a legnagyobb rendben, elkészült a katalógus, a vendégfogadó-sátor ott áll az udvaron, következhet a megnyitó.

Bocskay Vince hozza a pityókát…
Az Élet/Tér című kiállítást június 24-én, szombaton 12.00 órakor nyitja meg Szűcs György művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgató-helyettese. A jelenlevőket a házigazda, Vinczeffy László képzőművész-restaurátor, Munkácsy-díjas alkotó köszönti, majd Katona Mihály, Korond polgármestere szól az egybegyűltekhez.
… Kuti Dénes a húst a pörkölthöz
A kiállítás az Atyhában esedékes egyéb, elszármazottakat hazaváró és idevágyó embereket csalogató rendezvényekre – a népviseleti találkozóra, valamint a fogadalmi ünnepre – való tekintettel, máris a tervezettnél egy héttel tovább, augusztus 7-ig tart nyitva. Ezt követően, szeptember 30-ig, Vinczeffy saját munkái tekinthetők meg a galériában és a kertben.
Azért a munkákat is felrakták – bizonyára elfogyott a tokány, de a képek a helyükön vannak és várják a látogatókat (A szerző felvételei)
A belépés díjtalan, naponta 10.00 és 18.00 óra között látogatható. Vinczeffyék portája az Atyha 101 szám alatt található.
Simó Márton

“Élet/Tér – kiállítás a Kakasülő Galériában” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. A kolozsvari radioban,Szuszami Zsuzsanna interjujat hallgattam,orulok hogy bar internet telefon,nezhetlek meg benneteket!Minden jot nektek,sok latogatot,szeretettel Wiesler este Cserr Zsuzsi.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük